[...] w słodyczach, produktach z białej mąki, żywności przetworzonej oraz napojach innych niż woda. Dodatkowo, należy ograniczyć spożywanie tłuszczy zwierzęcych (w pierwszej kolejności) oraz trzymać się odpowiedniej granicy przyjmowania tłuszczy roślinnych. Jest to przedział około 30-60 gram tłuszczy na dzień. Górnej granicy trzymamy się w [...]
I pamiętaj o żywności bogatej w białko np. jajka, fasola, pierś z kurczaka, wątróbka, ryby.Do tego jeszcze zdrowe tłuszcze np. omega3, olej rzepakowy.I czytaj książki, artykuły dotyczące zdrowego odżywiania
Jeżeli zależy ci na zmniejszeniu kaloryczności przy smażeniu to możesz użyć beztłuszczowego oleju w sprayu, a jeśli nie to na smalcu, oleju kokosowym, czy nawet zwykły olej rzepakowy będzie lepszy niż oliwa z oliwek.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
dawaj całe jaja Nie masz zdrowych tłuszczy zwiększ do 1 g na kg : oliwa, olej rzepakowy, lninay, orzechy, ryby posiłek przed - po treningowy do wymiany ja bym dżem zostawił w takiej ilości, dodał tylko jakieś białko do tego i tłuszcze
[...] danych, aktywności więc nie wiem ile potrzebujesz czego. A jak chcesz więcej kalorii to radziłbym podbić zdrowymi tłuszczami bo węgli i tak pakujesz sporo: Oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno, siemie lniane, wiórki kokosowe, tłuste ryby(zamieniać z innymi mięsami) Warzywa możesz dawać w każdym posiłku bez problemu No i nie popadaj [...]
Nie panikuj - już oczyma wyobraźni widzę jak jedną nogą stoisz w kuchni nad kurakiem a drugą przed komputerem, patrząc jak radzą w temacie ;-) Raz w drodze wyjątku będzie ok, olej rzepakowy do smażenia też ujdzie. Osobiście na smażę na oliwie, od czego jest wujek teflon/ piekarnik :-)
Taka ogólna charakterystyka oleju rzepakowego i oliwy z oliwek. A więc olej rzepakowy z kwasów tłuszczowych nasyconych zawiera: kwas laurynowy (ślady), kwas mirystynowy (0-1) kwas palmitynowy (3-6), kwas stearynowy (1-2,5), kwas arachidowy (mniej niż 1), kwas bohenowy (mniej niż 0,5) oraz kwas lignocerynowy (mniej niż 0,2). Z kwasów tłuszczowych [...]
Test to raczej podbił Ci estro a nie prl. Raczej trenu nikt nie dodaje do testa bo to droższy środek i nikomu by się to nie opłacało, prędzej mógłbyś mieć sam olej rzepakowy.
[...] każde ćwiczenia w których zaangażowane są stawy łokciowe ( wyciskanie francuskie radziłbym unikać ).Rób ćwiczenia z małymi ciężarami z dużą ilością powtórzeń, pamiętając o regeneracji. Spożywaj produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 np. ryby, olej rzepakowy tłoczony na zimno, oraz witaminę C. Pij codziennie 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
dużo masz białka z prochu, ogólnie w całej diecie też niemało. Jak waga i wzrost? Proteinek wystarczy 2g na kg masy ciała. Olej rzepakowy uniwersalny to słaby wybór-chyba, że do smażenia. Ogólnie produkty dobrej jakości
[...] sobotniej nocy - niedziela totalnie "zdrowa" i zbilansowana dieta z lekkim deficytem kalorycznym (białka nie za dużo, 25% kcal z tłuszczu (połowa z roślinnego: oliwa, olej lniany, rzepakowy) i połowa ze zwierzęcego), a całość dopełniona owocami (do południa), kaszami, ziemniakami w ograniczonej ilości. Oczywiście jest to półśrodek, [...]
audofil nie pisz glupot Do smazenia stale(maslo lub smalec) ALbo olej kokosowy lub rzepakowy z 1-wszego tloczenia. Te oleje plasuja sie na 1-wszym meijscu. Smazyc wogole nie mzona na wielonienasyconych....Czyli np.olej z pestek winogron. Zmieniony przez - góra-forte w dniu 2007-04-27 10:37:01
Ale po co? Skoro oliwa niczym nie przewyższa oleju rzepakowego? Można urozmaicić dietę choć moim zdaniem olej to olej, ma być dodatkiem do sałatek. Mam też wrażenie (z własnego doświadczenia) że rzepakowy ma bardziej neutralny posmak a oliwa po kilku miesiącach stosowania zbierała na wymioty. Wiedzcie też że na tych olejach absolutnie nie smażymy, [...]
[...] z oliwek przez gorzki smak a najbardziej podchodzi mi rzepakowy oczywiście jeżeli chodzi o tłuszcze ciekłe. W mojej kuchni mam sporo źródeł tłuszczy jak masło klarowne , masło 82%, tłuszcz gęsi, olej kokosowy, majonez na oleju słonecznikowy , oleje z oliwek , lniany , rzepakowy, krokoszowy, sezamowy, słonecznikowy i sojowy z dodatkiem chili .
Masz rozne mozliwosci i akurat z tluszczami powinienes miec najmniejsze problemy. Orzechy, pestki, siemie, wiorki, oliwa, olej lniany, rzepakowy, olej mct, ryby, mieso, jaja. Sporo tego jest a jak Ci nie smakuje dane zrodlo tluszczow z czyms innym to zjedz je osobno.
TheArt - czytałeś może linki które wkleił Evo? Bo z nich wynika, że zarówno olej przekowy jak i oliwa zawierają związki średnio pożądane w naszej diecie... Poza tym rozumiem, że irytuje Cię, ze Sajon robi sobie z Ciebie żarty, ale Trudno Cię traktowac poważnie. Szczerze to sam nie bardzo widzę, gdzie są te Twoje merytoryczne argumenty. To, że [...]
Ale ważysz to mięso? Czy tak na oko szacujesz? Bo taki np. stek to tak 200 g waży i sama nie widzę problemu w skonsumowaniu, może poza lekkim niedosytem;-) Olej skoro rzepakowy zimnotłoczony to ok. Słonecznik od czasu do czasu można zjeść, byle nie traktować go jako źródła dobrych tłuszczy, bo akurat to kiepskie tłuszcze. Osobiście jestem [...]